obliczanie prawdopodobieństwa
Majkel: sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera
wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że pasażerowie znajdą się tylko w dwóch wagonach.
2 lut 22:31
Majkel: proszę o pomoc
2 lut 23:09
Majkel: ...
3 lut 00:13
nocek: Witam!
Pomoge Ci w tym zadanku!
mocΩ= 36 bo każdy z sześci pasażerów może wybrać dowolne trzy
wagony!
A -- wszyscy znajdą sie w dwu wagonach
czyli najpierw obliczymy ile jest możliwości wybrania dwu wagonów z trzech
ilość wybrania wagonów to :
ilość kombinacji dwu- elementowych z trzech
3!
czyli C32 = ------- = 3
2!
teraz każdy z pasażerów może wybrać tylko dwa wagony
czyli 26 ale od tej liczby trzeba odjąć liczbę sytuacji
kiedy wszyscy wsiąda do jednego wagonu
a takich sytuacji mamy dwie!
czyli zbierając razem
mocA = C32*( 26 - 2) = 3* (26-2)
3 *(26-2) 64 - 2 62
więc P(A)= ------------ = ------------- = ------
36 243 243
3 lut 00:53
Majkel: wielkie dzięki
3 lut 01:10
nocek:
3 lut 01:18