Twierdzenie Sinusa
Adam: 1)W trójkącie ABC mamy : |AC|=6cm Kąt CAB=45,Kąt ACB=15.Oblicz długości pozostąłych boków
trójkąta i długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
2)Przekątna Równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma dłogość 18 cm i dzieli
ten kąt na kąty o miarach 45stopni oraz 75 stopni. Wyznacz długości boków równoległoboku.
Helppp


!
2 lut 21:07
Adam: odświeżam ...
2 lut 22:00
Bogdan:
| | a | | b | | c | |
1) Zastosuj twierdzenie sinusów: |
| = |
| = |
| = 2R |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
R to długość promienia okręgu opisanego
2 lut 22:06
Bogdan:
2) Tu też trzeba zastosować twierdzenie sinusów.
sin75o = sin(45o + 30o) = ...
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
2 lut 22:09
Adam: Dzięki

ty powinieneś w olimpiadach startować

2 lut 22:14
Bogdan:
Mam to już za sobą
2 lut 22:15
Adam: hehe

dobra zaraz może to rozkminie a jak nie to nie odchodź od kompa
2 lut 22:18
Bogdan:
Ok
2 lut 22:22
Adam: z tym co napisałeś Sin75
0... itd to co trzeba zrobić?
2 lut 22:23
Bogdan:
Skorzysta z wzoru, który podałem i oblicz sin75o
2 lut 22:41