nierówność
Martyna: Rozwiąż nierówność:
arctg(1−6x) > 0
2 lut 20:54
Bogdan:
Oznaczmy: f(x) = arctgx
Naszkicuj kolejno wykresy:
| | 1 | |
1) y = g(x) = f(x − |
| ) |
| | 6 | |
2) y = h(x) = g(−x)
Odczytaj z ostatniego rysunku, dla jakich x zachodzi h(x) > 0
Liczba 6 nie ma znaczenia dla rozwiązania podanej nierówności.
2 lut 21:10
Kasia: jest na to metoda bez rysowania? Nie można zamienić 0 na arctg0 i wyeliminować arctg z
równania?
2 lut 21:48
Bogdan:
W tym przypadku można.
2 lut 21:58
Kasia: A można konkretniej.....? Zależy mi na odpowiedzi, z góry dziękuję.
2 lut 22:05
Bogdan:
0 = arctg0
arctg(1 − 6x) > arctg0
Funkcja arctgx jest funkcją rosnącą, więc znak nierówności nie zmienia kierunku.
| | 1 | |
1 − 6x > 0 ⇒ 6x < 1 ⇒ x < |
| |
| | 6 | |
2 lut 22:12