Zbadaj liczbę rozwiązań równania.
Kinga : Zbadaj liczbę rozwiązań równania (m−2)x2 +(4m−6)x +5m − 6 = 0 w zalezności od paremtru m.
2 lut 20:46
magda: dla m=2 ma jedno rozwiązanie
2 lut 20:47
magda: dla m≠2 ma dwa rozwiązania
2 lut 20:48
magda: dla m≠2 ma dwa rozwiązania
2 lut 20:48
magda: dla m≠2 ma dwa rozwiązania
2 lut 20:48
magda: m>2 podstaw m=3 a potem m=4 i sprawdź
2 lut 20:50
Kinga : Magda a jak to zrobiłaś. Kinga
2 lut 20:50
magda: dla m<2 podstaw np. m=−1 m=0
2 lut 20:51
Kinga : mogłabyś mi to cale opisać od poczatku.
2 lut 20:51
Godzio:
m = 2 lub m ≠ 0 i Δ = 0 −− jedno rozwiązanie
m ≠ 2 i Δ > 0 −− 2 rozwiązania
m ≠ 2 i Δ < 0 −− 0 rozwiązań
2 lut 20:51
Godzio:
m ≠
2 i Δ = 0 oczywiście
2 lut 20:52
ICSP: Dla m = 2 jedno rozwiązanie.
Dla m ≠ 2 trzeba liczyć deltę i sprawdzić kiedy jest większa od 0.
(4m−6)2 − 4(5m−6)(m−2) = −4m2 + 16m − 12
m1 = 1
m2 = 3
1 rozwiązanie dla m = 1 oraz 3
2. Rozwiązania dla m ∊ (1;3) /{2}
Reszta brak rozwiązań.
2 lut 20:52
Kinga : ICSP skad Ci się wzieła taka postac równwnia.
2 lut 20:57