Znaleźć zależxność
peggy: Dana jest prosta o równaniu y=mx+b i parabola o równaniu y2=2px. Znaleźć zależność między
parametrami m, b i p, przy której prosta jest styczna do paraboli
2 lut 20:27
ala: ups y2=2px
2 lut 20:46
peggy: y2=2px
2 lut 20:48
Bogdan:
y = mx + b i y2 = 2px
(mx + b)2 = 2px
Doprowadź równość do postaci ogólnej równania kwadratowego, wyznacz Δ.
Prosta jest styczna do paraboli wtedy, gdy Δ = 0
2 lut 21:19
peggy: wychodzi mi 2p=0 nie mam takiej odpowiedzi.

odpowiedzi w teście wielokrotnego wyboru:
a) 2mb=p
b) 2pb=m
c) b=0 i m>0
d) mp=−1
6 lut 14:21
Basia:
napisz jak liczysz; gdzieś musi być błąd
6 lut 14:23
peggy: (mx+b)2=2px
m2x2+2mbx+b2=2px
m2x2+2mbx−2px+b2=0
Δ=(2mb−2p)2−4m2b2=0
(2mb−2p)2=4m2b2
2mb−2p=2mb
−2p=0
p=0
6 lut 14:47
Basia:
A2=B2 ⇔ A=B lub A= −B
czyli p=0 (a to jest niemożliwe, we wzorze paraboli p≠0)
lub
2mb−2p = −2mb
4mb = 2p
2mb=p
6 lut 14:51
peggy: dzięki
6 lut 14:56