2 lut 20:08
Bogdan:
Poczytaj najpierw gdzieś o księżycach Hipokratesa
2 lut 20:17
patq: możesz również policzyć ile mają te półkola (zacieniowany obszar i nie zacieniowany, poza
kwadratem) − dwa razy pole koła o średnicy 2 cm.
potem musisz policzyć ile ma okrąg opisany na kwadracie − oblicz, ile ma przekątna tego
kwadratu (d=a√2 czyli d=2√2) − przekątna kwadratu to średnica okręgu, oblicz pole obszaru
ograniczonego tym okręgiem.
Od tego odejmij pole kwadratu − wyjdzie ci pole niezacieniowanych części półkoli
Od pola koła, które obliczyłeś na początku odejmij pole niezacieniowanych części półkoli i
Voilà!
2 lut 20:25
utan: "W przypadku gdy wielokąt jest prostokątem lub trójkątem prostokątnym suma pól księżyców
Hipokratesa jest równa polu tego prostokąta lub trójkąta prostokątnego (odpowiednio)."
P = 2
2 = 4

wielkie dzięki
2 lut 20:25