Proszę o wskazówki. Geometria analityczna.
Kama: Punkty: A (−1, −2), B(4, −7), C(5, 0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD
a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
b) Wykaż, że równoległobok ABCD jest rombem
Nie rozumiem podpunktu b.. Mógłby ktoś podać chociaż wskazówki jak to zrobić?
2 lut 19:58
kachamacha: długości boków policz
muszą być równe
2 lut 19:59
eee: jak masz 3 podpunkty to nie masz 1 z wierzcholkow to wtedy od tego co nie masz odejmij ten 2 co
masz po 2 stronie na gorze.
2 lut 19:59
Bogdan:
Kama − kiedy równoległobok jest rombem?
2 lut 20:00
Kama: Przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy..?
2 lut 20:01
Kama: ..i są równej długości. No tak.
2 lut 20:02
kachamacha: też
2 lut 20:02
t.: nie kazdy rownoleglobok jest rombem ale kazdy romb jest rownoleglobokiem
2 lut 20:03
Bogdan:

Wyznacz współrzędne punktu S, potem punktu D.
2 lut 20:11
Kama: Policzyłam długości AC i BD. Nie są równe, a mają być

Co teraz..
2 lut 20:12
Kama: podpunkt a mam

Chodzi mi o b
2 lut 20:12
Bogdan:
Podaj współrzędne punktu D
2 lut 20:20
Kama: D(0,5)
2 lut 20:21
Bogdan:
Dobrze. Oblicz długości boków czworokąta. Podaj te długości
2 lut 20:25
Kama: AC= √40
BD= √160
2 lut 20:30
Bogdan:
Oblicz długości boków, nie przekątnych
2 lut 20:37
Kama: AB=BC=
√50
Dzięki wielkie!

Sama bym nie wpadła żeby to w taki sposób sprawdzić.
Jak to możliwe, że się przekątne nie zgadzają?
2 lut 20:42
ICSP: Tylko kwadrat ma równe przekątne.
2 lut 20:43
Bogdan:
ale co ma się zgadzać w przekątnych?
2 lut 20:43
ICSP: Tzn. Nie zgadzają się ponieważ kąt miedzy bokami nie jest równy 90stopni
2 lut 20:44