oblicz pole przekroju
ala: Czworościan foremny o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem . Obliczyć pole otrzymanego przekroju.
2 lut 19:57
ala: POMOCY PROSZĘ!
2 lut 20:06
ala: proszę o pomoc.
2 lut 20:08
ala: umie to ktoś zrobić?
2 lut 20:12
ala: błagam
2 lut 20:19
ala: proszę
2 lut 20:36
Godzio:
Rysunek zrobiony ?
2 lut 20:37
ala:

przekrój na różowo.
2 lut 20:40
Godzio:
To jeszcze podaj ten kąt i możemy rozmawiać
2 lut 20:41
ala: kąt między podstawą a płaszczyzną przecinającą czworościan wynosi 60 stopni
2 lut 20:43
Godzio:

P −− pole podstawy
P
1 −− pole płaszczyzny
| | a2√3 | | 1 | | a2√3 | |
P * cos60o = P1 ⇒ P1 = |
| * |
| ⇒ P1 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
2 lut 20:49
peggy: dzięki
2 lut 20:54
Godzio:
Jak byś nie wiedziała, skorzystałem z takiego twierdzenia:
Pole rzutu prostokątnego figury płaskiej jest równe polu tej figury pomnożonemu przez cosinus
kąta między płaszczyznami figury i jej rzutu
2 lut 20:54