prosze o sprawdzenie
cris: okresl wzajemne polozenie prostej l i okregu o, jesli:
o: x2+y2-8x+10y+33=0 l: y=x-5
(x-4)2 = x2 - 8x +16
(y-5)2 = y2 - 10y + 25
25+16=41
(x-4)2 + (y-5)2 = 41-33
(x-4)2 + (y-5)2 = 8
(x-4)2 + (y-5)2 = (√2)2
z tego wiadomo ze srodkiem okregu jest punkt: (4,-5) i promieniem: 2pierwiastki z 2
d= |-5 -4 +5| \ pierwiastek z 2
d= 2√2
odp: prosta jest styczna z okregiem
2 lut 22:10
gumiś: Cris! oblicz z tego wzoru na odległość!
Który Ci tłumaczyłam
odległość środka od tej danej prostej( tylko ja zapisz wszystko przenosza c na lewą
stronę
S potrafisz odczytać z równania okręgu!
Teraz najwazniejsze:
jak odległość będzie = r to prosta styczna z okregiem ( czyli ma jeden punkt wsp.
jak d> r to nie ma punktów wsp.
jak d < r to ma dwa punkty wsp. Dasz rade Powodzenia ! Wierze w Ciebie!
pamietaj o tym
2 lut 22:16
cris: ale ja prosilem o sprawdzenie! wiec sprawdz
2 lut 22:21
gumiś: Ok ! masz dobrze!
2 lut 22:28
cris: dzieki
2 lut 22:30
gumiś: Sorry że Ci chciałam wytłumaczyć

Zwykła nadgorliwość! pomogłabym w tym czasie innym !
2 lut 22:31
cris: podasz mi swoje gg?
2 lut 22:49
gumiś: Do czego Ci potrzebne? ( ja mam męża

i jestem babcią nawet

Naprawdę !
2 lut 22:52