awdawd
awdawdadwd: Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań: {x−2y=m+4 {2x+y=m−1 należy do
trzeciej ćwiartki układu współrzędnych ?
2 lut 19:43
Godzio:
Wyznacz albo algebraicznie, albo z wyznaczników x i y i sprawdź kiedy
x < 0 i y < 0 −− znajdź część wspólną
2 lut 19:44
awdawdadwd: Mógłbyś mniej wiecej to rozpisac, bo obawiam się że nie dam rady...
2 lut 19:49
awdawdadwd: Ok poradziłem sobie.
Dla jakiech wartości parametru m(m∊R) układ równań z niewiadomymi x i y jest oznaczony,
nieoznaczony, sprzeczyny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je
{x−my=m
{mx−y=2
Obliczyłem W,Wx,Wy, x i y, jednak nie w odpowiedziach jest, że kiedy m= 1 v m=−1 układ jest
sprzeczny. Według moich obliczeń dla m=1 układ jest nieoznaczony. Mógłby ktoś rozpisać mi
tutaj te obliczenia, zebym mógł znaleźć błąd ?
2 lut 20:06
awdawdadwd:
2 lut 20:22