calka powierzchniowa.
kati: Moglby ktosm i ja rozrysowac i chociaz potrochu wytluamczyc jak sie za to zabrać?
Obliczyc pole obszaru ograniczone liniami:
| | π | |
y=cosx, y=−sinx, x=0, x= |
| |
| | 2 | |
2 lut 19:38
Kasia: to narysuj to wsytsko
2 lut 19:40
kachamacha: te x to granice całkowania
z wykresów odczytasz co jest wyżej ( którą funkcę od której musisz odjąć)
2 lut 19:40
Kasia: o kurcze nei zauwazylam"całka powierzchniowa" nie wiem o co chodzi
2 lut 19:41
kati: no wlasnie nie wiem narysowalem w zeszsycie sobie
i nei wiem
sinus jest odwrocony i jakie beda granice calkowania i ogolnie jaka funkcja

bo wtedy bede
wiedziala moze sama dojde skad sie wzielo tzn chodzi mi o wzor na ple tej powierzchni
2 lut 19:44
Grześ: cosx jest całką wyższą, więc musimy policzyć:
π/2
∫ (cosx+sinx) dx = [sinx−cosx]
0π/2=(1−0)−(0−1)=1+1=2

0
2 lut 19:47
Grześ: cosx jest
funkcją wyższą miało być...

2 lut 19:47
kati: a jak sinus bylby wyzsza funkcja?
2 lut 19:51
Grześ: to wtedy odejmowanie jest na odwrót

dlatego trzeba sobie szkic malutki zrobić i określić jakie są względem siebie funkcje
2 lut 19:52
Grześ: mamy taki wzór na całkę między funkcjami:
b
∫ [f(x)−g(x)] dx
a
gdzie f(x) ma wartości większe od g(x)
2 lut 19:53
kati: tzn by bylo cosx − sinx>?
2 lut 20:04
kati: jakis przyklad na wytlumaczenie ktos by mi omógł podać z sinusami i cosinusami ograniczonymi
granicami. bardzo prosze
2 lut 20:15