funkcja wykładnicza
karola: jak wyznaczyć dziedzinę funkcji:
y=√22x+1−2x−1−7
2 lut 19:29
Mila: 22x+1−2x−1−7≥0 7=23−1 1=20
22x+1−2x−1≥23+20
2x+1−x+1≥3
x....
2 lut 19:35
Godzio:
Tak niestety nie można
2
2x + 1 − 2
x − 1 − 7 ≥ 0
| | 1 | |
2 * 22x − |
| * 2x − 7 ≥ 0 2x = t, t > 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2t2 − |
| t − 7 ≥ 0 ⇒ 4t2 − t − 14 ≥ 0 |
| | 2 | |
Δ = 1 + 224 = 225 ⇒
√Δ = 15
| | 1 + 15 | | 1 − 15 | | 7 | |
t1 = |
| = 2, t2 = |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 7 | |
t ∊ (−∞,− |
| > ∪ <2,∞) i t > 0 ⇒ t ∊ <2,∞) ⇒ 2x ≥ 2 ⇒ x ≥ 1 |
| | 4 | |
D = <1,
∞)
2 lut 19:40
karola: a jeżeli y=x−√32x−3x+1 to wtedy jak to sie robi?
2 lut 19:44
Godzio:
Tak
2 lut 19:45
karola: określając dziedzine zawsze robi sie ze równanie≥0?
2 lut 19:46
Godzio:
Jeśli wyrażenie jest pod pierwiastkiem i nie znajduję się w mianowniku to tak
2 lut 19:49
Grześ: dla pierwiastka kwadratowego tak...
Jeśli ten pierwiastek byłby np. tak:
| 1 | |
| , to wtedy mamy: 2x−1>0 |
| √2x−1 | |
Rozumiesz
2 lut 19:49
Mila: Jasne Godzio Ups... pod pierwiastkiem drugiego stopnia nie moze być liczba ujemna dlatego ≥0
2 lut 19:49
karola: a jeżeli nie jest pod pierwiastkiem?
2 lut 19:49
Grześ: jeśli nie jest pod pierwiastkiem to zależy jakie to jest wyrażenie..
Jeśli np. jest argument arcsin x, to wtedy x∊<−1,1>
hmm... zależy od sytuacji
2 lut 19:51
Mila: | | 1 | |
jezeli masz np |
| to mianownik≠0 czyli x−3≠0 x≠3 |
| | x−3 | |
2 lut 19:51
karola: a w tym y=x−√32x−3x+1 co należy zrobić z x?
2 lut 19:53
Grześ: zastosować jak do pierwiastka kwadratowego i policzyć
2 lut 19:54
Mila: a np y= −3x+4 każdą liczbę mozesz podstawić za x czyli x∊R
2 lut 19:54
karola: czyli x−32x−3x*3≥0
za x=t
t−3t2−9t≥0
−3t2−8t≥0
2 lut 19:59
Mila: bez x 32x−3x+1≥0
2 lut 20:01
karola: ok dzięki wielkie
2 lut 20:08