wyrażenia wymierne
Paula: Studenci wyjeżdżający na obóz postanowili wynająć bus. Koszt wynajęcia pojazdu wynosi 480 zł
Gdy dodatkowo wsiadło czterech studentów kwota przypadająca na 1 studenta zmniejszyła się o 20
zł. Obliczyć, ile osób początkowo planowało wyjazd.
2 lut 19:07
Kejt: odpowiedzi masz?
2 lut 19:13
kachamacha:
x−liczba studentów
y−koszt na jednego studenta
x*y=480
(x+4)(y−20)=480
należy rozwiązać taki układ
2 lut 19:16
Karol: rozwiąz równanie
480/x = 480/(x+4) −20
2 lut 19:17
Kejt: o. mam taki sam
2 lut 19:18
Karol: przepraszam za przestawienie danych
480/(x+4)=480/x −20
2 lut 19:20
kachamacha: i problem z rozwiązaniem?
2 lut 19:21