asymptoty
kylo: wyznacz asymptote:
1-x2
f(x)=-----------
x+2
2 lut 21:41
gumiś:
pionowa x= - 2
policz limf(x) y = lim f(x) ----- pozioma
x→∞ x→∞
2 lut 21:44
Bogdan:
Tu nie ma asymptoty poziomej, ale oprócz pionowej jest tu również asymptota ukośna:
y = ax + b
a = lim [ f(x) * (1/x) ] b = lim [ f(x) - ax]
x→∞ x→∞
2 lut 23:36
gumiś:
Witam! Bogdanie!
Widzę ,ż podałeś jeszcze sposób wyznaczenia ukośnej!
a asymptoty poziomej oczywiście nie ma!
Podałam tylko pytającemu jak się ją wyznacza!
ponieważ za każdym razem pyta o to samo tylko dla innej funkcji!
2 lut 23:43
Bogdan:
Witam gumisiu. I dlatego ja też nie wyznaczyłem asymptoty ukośnej, tylko
przypomniałem informacje o niej.
Dzisiaj znowu nasza wczorajsza rybka zarzuca forum zadankami, które nie są mu
do niczego potrzebne, musi je zrobić, bo jakiś nauczyciel mu je zadał. A nie
pomyśli, że ćwiczenia w rozwiązywaniu zadań wspomagają umiejętność myślenia,
co bardzo by mu się przydało.
3 lut 00:03
nocek:
No wiesz? , cuda się zdarzają ! Może jeszcze prezydentem zostać

To już byłaby kompletna porażka dla naszego kraju!
Nie mam słów! ..... dajmy sobie spokój!
3 lut 00:15