z tymi to juz mam problema wielkiego
marynarz: rozwiaz rownania
a) ( x + 3 )
2 - 1 = x
2
b) 2 x - 1/3 x + 2/5 = 1/3 ( 4 + 5 x ) - 7/30
prosze o pomoc



2 lut 21:33
Lucy: Widze, że coraz ambitniej
2 lut 21:36
gumiś:
Napisz wzór (a +b)2 = ............ czekam!
2 lut 21:37
Lucy: Znasz wzry skróconego mnozenia? Jesli tak, to lewą stronę rozwiń i x2 Ci sie skróci, a
dalej sobie poradzisz
2 lut 21:37
marynarz: jak w tym a bo nie wiem jak zlikwidowac te do kwadratu
2 lut 21:37
marynarz: to napisz mi ten pocatek bo nie kumam za bardzo z tymikwadratami
2 lut 21:38
Lucy: Widzę , że masz pomoc
2 lut 21:39
Lucy: x2 +6x +9-1=x2
2 lut 21:40
Lucy: 6x+9-1=0, dalej dasz rade
2 lut 21:40
Lucy: Czekam na rozwiazanie
2 lut 21:41
marynarz: a skad te 0 niby ?
2 lut 21:42
marynarz: a to nie powinno byc tak
x2) + 6 x - x{2 = - 9 + 1
2 lut 21:45
marynarz: x 2 + 6 x - x 2 = - 9 + 1
2 lut 21:46
Lucy: Możesz i tak, tylko skróc x2
2 lut 21:50
Lucy: Zero piszesz wtedy, gdy po przeniesieniu na drugą stronę nic Ci nie zostaje po jednej
stronie
2 lut 21:51
Lucy: Rozwiazuj
2 lut 21:51
marynarz: jakie zero
po lewej stronie zostaja 6 x = 9 + 1 no a po prawej liczby
2 lut 21:53
marynarz: no i potem jest 6 x = - 8 /: 6
x = - 8/6 = - 1 2/6 chyba taki bedzie wynik
2 lut 21:56
marynarz: i chyba mozna jeszcze skrocic - 1 1/3 to chyba taki bedzie ostateczny wynik
2 lut 21:58
Lucy: Brawo! Z tym zerem, to nie rozumiesz-trudno
2 lut 22:00
marynarz: i co dobrze ?
a te drugie rownanie ?
2 lut 22:01
Lucy: Dobrze!
2 lut 22:04
Lucy: Dobrze!
2 lut 22:04
Lucy: Drugie pomnóż przez 30,tylko mnożac 1/3 przed nawiasem nie mnóż liczb w nawiasie.
2 lut 22:06
Lucy: 2x-1/3 x+2/5=1/3(4+5x)-7/30 /*30
60x-10x+12=10(4+5x)-7
50x+12=40+50x-7 /:50x
12≠33 brak rozwiązań (równanie sprzeczne) Koniec
2 lut 22:10
marynarz: za trudy dla mnie ten przyklad wez mi go napisz bo sam go nie zrobie plissssssssss
2 lut 22:11
marynarz: dzieki
2 lut 22:11
Lucy: Mam nadzieje, ze to wszystko?
2 lut 22:15
marynarz: tak jesli chodzi ote rownania
2 lut 22:16