Równanie metoda podstawiania
Paulina:
3(2x + 3) − 5 (3y − 2 ) = 22
2 lut 17:57
kachamacha: najpierw należy to uporządkować
juz pomagam
2 lut 17:58
Paulina: oki bo jak to rozwiązuje to takie dziwne liczby wychodza a ma wyjść −2 i −1
2 lut 18:00
kachamacha: porządkuję pierwsze równanie
6x+9−15y+10=22
6x−15y=3 / :3
2x−5y=1
i drugie porządkuję
x−3y=−4x+7y
5x−7y=0
czyli mamy układ
2x−5y=1
5x−7y=0
2 lut 18:01
kachamacha: jeśli tylko metoda podstawiania ma być to np. wyznaczam x z drugiego równania:
5x=7y / :5
x=75y i podstawiam do pierwszego
2 lut 18:02
Paulina: oki dziękuje

Zaraz zobacze czy wynik wyjdzie
2 lut 18:04
kachamacha: 2*75y−5y=1
145y−5y=1 / *5
14y−25y=5
−11y=5
y=−511
to mi jeszcze gorzej wychodzi
2 lut 18:06
kachamacha: widze błąd


!
2 lut 18:07
kachamacha: tam gdzie porządkowałam drugie równanie
2 lut 18:07
Paulina: wyszło ze y = − 5/7 czyli żle
2 lut 18:07
kachamacha:
powinno być
5x−10y=0
2 lut 18:08
Paulina: Ale dalej nie wyjdzie −2 i −1
2 lut 18:09
kachamacha: i wyznaczam x
5x=10y
x=2y i podstawiam do pierwszego
2*2y−5y=1
4y−5y=1
−y=1
y=−1
zatem x=−2
i jest OK
2 lut 18:10
Paulina: oki juz wiem
2 lut 18:10