rozwiarz nierownosc
Nie Uk: Rozwiąz nierowność(2x2 + 3x - 4) / (x2 + x + -6)
2 lut 21:27
Lucy: Sory ale co to jest?
2 lut 21:34
Nie Uk: osz kurde zapomnialem dodac

(2x
2 + 3x - 4) / (x
2 + x + -6) > 2
Bardzo przepraszam
2 lut 21:35
Mickej: przenieś 2 na lewa stronę i wprowadź do licznika
2 lut 21:40
Nie Uk: tak na laycie moge wprowadzic

czy musze jakos wymnozyc
2 lut 21:40
gumiś:
czyli Marynarzu! tak:
2x
2 +3x -4
------------------------- >2 mianownik ≠0
x
2 +x - 6
oblicz delty i w liczniku i mianowniku! i podaj mi x
1 i x
2
oddzielnie dla licznika i mianownika!
To proste i potrafisz! czekam


!
dalej bedziemy razem rozwiazywać ! chcesz?
2 lut 21:40
Nie Uk: jasne...juz sie zabieram
2 lut 21:41
Mickej: ja chce cukierka
2 lut 21:41
Mickej: ferie mam jeszcze tydzień a biedronka mnie rzuciła
2 lut 21:43
Nie Uk: dla licznika x1 = -3-p41/4 x2 = -3+p41/4
dla mianownika x1=-3 x2=2
2 lut 21:44
gumiś:
Czyli Mickej! wolny jesteś

to sie ciesz ze swobody
2 lut 21:45
Nie Uk: dla licznika x1 = -3- √41/4 x2 = -3+ √41/4
dla mianownika x1=-3 x2=2
2 lut 21:46
Nie Uk: Haaaaloooo

2 lut 21:50
gumiś:
No dobrze ! a nawet bardzo dobrze! ( do licznika to narazie nie potrzebne!:0
ale chciałam skontrolowac czy umiesz tę delte liczyć!
Dlatego w liczniku niezbyt ładne liczby wyszły!
Ale później beda fajniejsze

czyli Dziedzina tejnierówności to D= R - { -3, 2}
bo mianownik nie może sie zerować!
teraz przenosimy 2 na lewą stronę napisz to !
i sprowadzimy po prawej wszystko do wspólnego mianownika ! dawaj !
za chwilę cie sprawdzę ? ok?
2 lut 21:51
gumiś:
Ale przewinęłam strone i widzę ,że x
= 3 x
2 = -2
sprawdź to i mnie nie oszukuj!
2 lut 21:52
2 lut 21:54
gumiś:
Więc dalej tak;
2x2 +3x -4 - 2( x2 +x - 6)
---------------------------------- >0
(x+3)(x -2) bo rozłożyłam na czynniki
uporzadkuj licznik i podaj wynik licznika
2 lut 21:56
Nie Uk: 2x2+3x-4 2x2 + x -6
------------ - -------------- > 0
x2 + x - 6 x2 + x - 6
z tego wychodzi
2x-10
------------- > 0
x2 + x -6
2 lut 21:57
gumiś:
źle popraw! zobacz jak Ci napisałam ! a zobacz co Ty nawaliłeś!

czekam na poprawkę !
2 lut 21:59
gumiś: Nawiasy 2( ........... ) i do tego - przed nim
2 lut 22:00
Nie Uk: nie przemnozylem wszystkiego w liczniku czyli wyjdzie
5x-16
------------
(x+3)(x-2)
2 lut 22:04
gumiś:
Ma wyjść tak: na bank!
2x +8
------------ >0 czyli zamieniamy na iloczyn
( x +3)(x -2)
2( x +4)(x+3)(x -2) >0 widać miejsca zerowe x= - 3 x = 2 x= - 4
rysuneczek i prawie koniec zadanka!
---------------- ------------->
I + + + + I I + + +
-------------(-4)------------(-3)----------------2------------->x
- - - - I I - - - - - - I
-------------- --------------------
wybieramy >0 czyli +++ bez miejsc zerowych
odp: x€ ( -4, -3) U ( 2, ∞) koniec
2 lut 22:06
gumiś: I co ? śpisz?
2 lut 22:08
Nie Uk: dziekuje bardzo,,,racja..nie uwzglednilem zmiany znaku...przy minusie

dzieki
wielkie.pozdro
2 lut 22:08
gumiś: OK!

Powodzenia! i pamiętaj o nawiasach i znakacH
2 lut 22:10
gumiś: A widzisz? jaki pikny rysunek dla Ciebie dałam?
2 lut 22:11
Nie Uk: dzienkuje


buzi buzi^^

A da sie jakos obrazki wrzucac np z image shack

czy tutaj
tego nie odczyta
2 lut 22:12
Mickej: mozesz cukierka dla mnie wrzucić
2 lut 22:15
gumiś:
<cukierek>
2 lut 22:18
Lucy: Gumiś, a w liczniku po sprowadzeniu do wspólnego mianownika nie będzie x+8?
2 lut 22:28
gumiś:
oczywiście ,że x +8! poprwiam!
w takim razie miejsca zerowe to x= - 3 x = 2 i x = -8
I + + + I I + + +
--------------(-8)------------(-3)------------2-------->x
x€ ( -8, - 3) U ( 2,∞) tak ma być ! (sorry!
2 lut 22:49
gumiś:
x+8 bez silnia!
2 lut 22:50
Lucy: Super, ale co z tego jak Nie Uk śpi
2 lut 22:53
gumiś: Właśnie ! śpi!
2 lut 22:53
gumiś: A Nie Uk

a tu zadanie poprawione! i co?
2 lut 22:56
Lucy: Bedzie ndst, no może dop
2 lut 22:58
Nie Uk: OMG

:( a dzisiaj kartkowke mialem...JUHU:( i to z zadania domowego:(( ale buba.
3 lut 16:49
Eta: No to po co spałeś tak wcześnie?
błąd polegał tylko na tym ,że nie było wliczniku 2x +8
tylko x+8
czyli wszystko ok!
zamiast miejsca zerowego x = -4 powinno byc x = -8
myślę ,że Pani lub Pan uzna Ci to zadanko!
Ja bym uznała! bo rozumowanie poprawne !
3 lut 17:02
Eta:
Sorry! za "gumisia"

3 lut 17:03
Nie Uk: A no śpiacy bylem i jeszcze musialem sie zabrac ja chemie i fizyke --
u mnie taki blad to koszt 0.5-1pkt ale i tak bardzo dziekuje za pomoc
3 lut 17:09
Eta: Ok! będzie dobrze! zasugerowałam sie tym Twoim 2x
i tak wyszło! sorry jeszcze raz! ( " gumiś" to Eta
3 lut 17:12