Już zrobione.
Spike:
| | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx=I f(x)=x2 ; f'(x)=2x ; g'(x)= |
| ; g(x)=2√7−x2 |
| | √7−x2 | | √7−x2 | |
2 lut 16:37
Spike:
Wstawiam jeszcze raz, bo mi nie wysłało calego
| | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx=I f(x)=x2 ; f'(x)=2x ; g'(x)= |
| ; g(x)=2√7−x2I |
| | √7−x2 | | √7−x2 | |
...= 2x
2*
√7−x2−∫2x*2*
√7−x2= I t=7−x
2 ; −2dx=dt ; 2dx=−dtI
| | t3/2 | |
...= 2x2√7−x2−2∫√t*(−dt)=2x2√7−x2−2( |
| ) |
| | | |
| | 4 | |
...=2x2√7−x2− |
| √(7−x2)3+C |
| | 3 | |
2 lut 16:43
IG:
I jeszcze dodam tamte dwa pierwiastki i jak da się je zrobić bez zastosowania Eulera.
| | 1 | |
∫√x2+7dx=I f(x)=√x2+7 f'(x)= |
| g'(x)=1 g(x)=x I |
| | 2√x2+7 | |
| | 1 | | 1 | |
... x√x2+7−∫ |
| *x*dx=I t=x2+7 2xdx=dt xdx= |
| dt I |
| | 2√x2+7 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...=x√x2+7− |
| ∫ |
| dt*t−12=x√x2+7− |
| *2*t12 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Raz przez części a później przez podstawienie
2 lut 17:17
IG:
| | 1 | |
Drugi ∫ |
| dx robi się identycznie, trzeba tylko pokombinować z odpowiednim |
| | √7−x2 | |
podstawieniem.
Aa, i ten numer można tylko stosować jeśli jest funkcja w postaci ax
coś+c, nie da się tego
zrobić jeśli jest np. x
2+
5x+7
2 lut 17:22
maciej: sory, ale g(x) ktora zaproponowales to nie jest właściwa funkcja pierwotna dla g'(x),
2 lut 17:22
IG:
W którym?
2 lut 17:28
IG:
Racja, g(x) w pierwszym będzie −√7−x2 a nie 2p[7−x2}, co nie zmieni sposobu obliczania, ale
trzeba by poprawić to.
2 lut 17:32
IG:
Miało tam być "2√7−x2" jak coś
2 lut 17:33
maciej: zaraz na poczatku
2 lut 17:35
IG: No już zauważyłem przecież...
2 lut 17:37
maciej: nadal zle niestety
oblicz prosze pochodna sobie z obydwu wyrazen, ktore zaproponowaliscie
powinna wyjsc tyle co g'(x)
2 lut 17:46
Trivial: A nie lepiej po prostu rozwiązać to mechaniczne z współczynników nieoznaczonych?
2 lut 17:51
Trivial:
| | x2 | | dx | |
I = ∫ |
| dx = (Ax + B)√7−x2 + k*∫ |
| / ' |
| | √7−x2 | | √7−x2 | |
| x2 | | −x | | k | |
| = A√7−x2 + (Ax + B) |
| + |
| / * √7−x2 |
| √7−x2 | | √7−x2 | | √7−x2 | |
x
2 = A(7−x
2) + (Ax + B)*(−x) + k
x
2: −2A = 1
x
1: −B = 0
x
0: 7A + k = 0
B = 0
| | 1 | | 7 | | x | |
I = − |
| x√7−x2 + |
| arcsin( |
| ) + c.  |
| | 2 | | 2 | | √7 | |
2 lut 17:59