doprowadz wyrazenie
alien: doprowadz wyrazenie Ix +2I-2 Ix-3I do najprostszej postaci wiedzac ze x∈ <-2,3)
2 lut 21:23
gumiś:
Witam! skoro x€ < - 2, 3)
to badamy znak pod modułami!
jak dodatni lub równy zero to opuszczamy moduł bez zmiany znaków!
jak ujemny to opuszczamy moduł zmieniajac znaki !
taka zasadą się kieruj!
czyli I x +2I jaki ma znak jak za x podstawisz liczby z tego przedziału?
dodatni lub = 0 tylko dla x= -2 czyli po opuszczeniu modułu otrzymamy
x +2
teraz drugi I x -3I oczywiście ujemny ( podstaw kilka liczb z tego
przedziału i to zobaczysz!
czyli opuszczajac drugi moduł zmieniamy znaki
czyli - x +3
wracamy teraz do tego wyrazenia:
x+2 -2( -x +3)= x +2 +2x -6 = 3x -4 tyle ! Rozumiesz już ?
2 lut 21:36
alien: dzieki.jestes wielki
2 lut 22:06
gumiś: Wielka gumisia
2 lut 22:07