prosze o szczególowe obliczenia krok po kroku dziękuje:)
marteczka332: zad1.suma dwóch liczb wynosi 18 a ich iloczyn 45.znajdz te liczby..
zad.2 iloczyn dwoch kolejnych liczb parzystych dodatnich jest równy 528. jakie to liczby.
2 lut 16:25
kachamacha: x+y=18
x*y=45
rozwiązujesz taki układ równan
2 lut 16:28
Eta:
1/ x+y= 18
x*y= 45
rozwiąż ten układ ......
2) 2n(2n+2) = 528 , n€N+
n2 +n − 132=0
dokończ......
2 lut 16:30
kachamacha: x=18−y
(18−y)*y=45
18y−y
2−45=0
−y
2+18y−45=0
Δ=324−4*(−1)(−45)=144
√Δ=12
2 lut 16:32
homo sapiens:
2. (x − 1)(x + 1) = 528
x2 − 529 = 0
x = 23 lub x = −23
x − 1 = 22 lub x − 1 = −4
x + 1 = 24 lub x + 1 = −22
Trzeba chyba wrócić do przedszkola i potem zacząć szkołę od początku.
2 lut 16:32
kachamacha: czyli x1=15 lub x2=3
czyli są to liczby 15 i 3
2 lut 16:33
R.W.17l: (1) /a+b=18 −> a=18−b (1)'
(2) \a*b=45
(1)' −> (2)
−b
2+18b−45=0
b
2−18b+45=0
Δ=324−180=144
√Δ=12
a
1=18−b
1=15
a
2=18−15=3
mamy parę rozwiązań:
/a
1=15 /a
2=3
\b
1=3 v \b
2=15
czyli ogólnie 15 i 3
2 lut 16:33
R.W.17l: spóźniłem się
2 lut 16:33
kachamacha: ale ważne że wyniki są zgodne
2 lut 16:34
R.W.17l: 2.
2n*(2n+2)=528
4n
2+4n−528=0
n
2+n−132=0
Δ=1+528=529
√Δ=23
1. możliwość:
2n=−24
2n+2=−22
2. możliwosć
2n=22
2n+2=24
2 lut 16:37
R.W.17l: z tym już zdążyłem
2 lut 16:37