trygonometria
raczek: Dla tych co lubią trygonometrię to banalne zadanie:
wyznacz kąt alfa, wiedząc że: ctgα = −1 ; α∊(720o,900o) jak to obliczyć? Nie miałem jeszcze
wzorów redukcyjnych itp.: same wykresy funkcji trygonometrycznych.
2 lut 16:23
raczek: Pomoże ktoś

?
2 lut 16:38
raczek: Może jakiś expert pomóc? Nie wiem może Godzio

? Eta?

Bogdan

? Basia

?
2 lut 16:47
Trivial:
ctg(−α) = −ctgα
| | π | |
ctgα = −1 ⇒ α = − |
| + kπ, gdzie k∊całkowitych. |
| | 4 | |
Znajdź teraz takie k, żeby twój wynik mieścił się w danym przedziale.
2 lut 16:52
raczek: A mógłbyś zademonstrować na podstawie kątów? Bo z tego zapisu zbytnio nie rozumiem.
2 lut 16:54
Trivial:
ctgα = −1 ⇒ α = −45
o + k*180
o, gdzie k należy do całkowitych.
2 lut 16:56
raczek: Na lekcji miałem takie przykłady:
sin405 = 1 * 360
o + 45
o = sin45 i tak samo mam to zrobić jednak nie wiem jak
2 lut 16:58
Trivial:
Spójrz na wykres cotangensa. Jest on cykliczny co 180
o. To znaczy, że jeśli dodasz 180
o do
kąta α, wartość cotangensa nie ulegnie zmianie.
2 lut 17:00
Trivial: Pozostaje tylko 'strzelić' odpowiednie k (całkowite!), takie żeby wynik mieścił się w zadanym
przedziale.
2 lut 17:02
raczek: Mógłbyś zapisać to w takiej formie jak ja wyżej? Nie kminie tego

a ten profesor co mam nic
nie tłumaczy
2 lut 17:03
raczek: Mówił, że : 1*360o + <− tutaj zawsze musi być plus itp. czyli dla minusowych: −2*360 + jakas
dodatnia liczba
2 lut 17:04
Trivial:
Dla sinusa i cosinusa jest 360
o, ale dla cotangensa i tangensa jest 180
o.
2 lut 17:05
raczek: Mógłbyś to rozwiązać tak jak on chce?

Nie rozumiem tego
2 lut 17:06
Trivial:
α = 4*180o + 135o
2 lut 17:06
raczek: A jak ty to zrobiłes

? Mogłbys napisac

?całość rozpisać
2 lut 17:11
Trivial:
Nie wiem co tutaj jest do rozpisania.

Napisałem Ci na górze, tak się robi tego typu zadania.

Znajdujesz odpowiednie k i masz wynik.
2 lut 17:15
raczek: Hmm, a mógłbyś to jakoś tak zrobić po kolei

aby dojść do tego 135
o?
2 lut 17:16
Trivial:
135
o = 180
o − 45
o.
Ja wolę zapis z minusami, ale skoro twój profesor tego nie lubi..
2 lut 17:20
raczek: To kolejne pytanie: dlaczego od 180 odejmujemy 45, a jak jest np.: tgα = 1 w α∊(360, 540)
robimy:
2*180 + 45?
2 lut 17:22
raczek: jestes?
2 lut 17:29
Trivial:
Ponieważ mieliśmy ctgα = −1, a nie 1.
2 lut 17:29
raczek: a jakby coś takiego:
tgα = 3 oraz α∊(−360o, −270o) ?
2 lut 17:33
Trivial: Sam wymyślałeś?
2 lut 17:34
raczek: nie − podręcznik
2 lut 17:35
Trivial: Żeby to rozwiązać musisz znać funkcje cyklometryczne, a skoro dopiero zaczęliście
trygonometrię, to pewnie ich nie znasz.
2 lut 17:35
Trivial: | | √3 | |
na pewno 3? A nie √3?  Albo |
| ? |
| | 3 | |
2 lut 17:36
raczek: ah,
√3 myslałem ze dałem tam pierwiastek

sorki
2 lut 17:40
Trivial: Tangens jakiego kąta daje
√3?
2 lut 17:42
raczek: 60
2 lut 17:43
Trivial:
Możesz dodać k*180
o, a wartość nie ulegnie zmianie.

Zobacz co się dzieje, dla k=−2.
2 lut 17:44
raczek: Mogłbyś przedstawić tak jak ten profesor

? −1 * 360
0 + 60 = 300, tak?
2 lut 17:48
Trivial:
Tak, α = −300
o jest ok.
2 lut 17:50
raczek: mógłbys jakis przykład dać

?
2 lut 17:52
raczek: dasz jakiś przykład dla praktyki

?
2 lut 17:57
Trivial:
α ∊ (360
o, 450
o)
2 lut 17:58
raczek: Takie to ja już robiłem

sinα = 30
o
α = 1 * 360
o + 30
= 390
o a jakieś z minusami

? bo są trudniejsze
2 lut 18:01
Trivial:
α ∊ (−1800
o, −1710
o)
2 lut 18:03
raczek: od razu lepiej

sinα = 60
o
α = −5 * 360
o + 60
o = −1740
o 
tak?

a możesz podać jakiś przykład jak w przedziałach
minus i w wartości

?
2 lut 18:07
Trivial:
Tylko nie możesz pisać sinα = 60
o
| | √3 | |
Piszesz tak: sinα = |
| ⇒ α = 60o. |
| | 2 | |
2 lut 18:08
raczek: oki
2 lut 18:10
raczek: Mógłby ktoś jeszcze jakiś przykład podrzucić

?
3 lut 01:25