mam problem z rozwiazaniem tych rownań prosze o pomoc
marynarz: rozwiaz rownania
a) 3 ( x - 2) - x = 2 ( 2 x + 1)
b) 1/3 ( x - 2) = x + 4
c) 7 x - 5 5 x - 4
--------- = ------------
6 5
wychodza mi jakies nie stworzone rzeczy jAK zawsze cos zle robie
wiec prosze o pomoc
2 lut 21:09
liki:
Oooo ! ale sie narobiło?
mnożymy : 3x - 6 - x = 4x +2
2x - 4x = 6 +2
- 2x = 8 to x = - 4
drugie podobnie!
a w trzecim pozbtwamy sie mianowników czyli po przekatnej
(7x - 5)* 5 = (5x - 4)* 6 dalej już sobie poradzisz ! ( uważaj na znaki!
2 lut 21:13
marynarz: wlasnie moj problem to znaki
2 lut 21:15
Lucy: Może lenistwo?
2 lut 21:18
gumiś:
A to podstawa w matematyce ! marynarzu!
2 lut 21:20
marynarz: jakie lenistwo po prostu zawsze mi sie myli jakmusi byc plus to ja wstawiam minus i potem
wynik jest zly
2 lut 21:21
gumiś: zobacz co Ci napisałam?

dasz rade ! tylko pilnuj znaków !
2 lut 21:22
marynarz: wlasnie zrobilem ten podpunkt b i wyszlo - 7 i co to jest dobry wynik ?
2 lut 21:24
marynarz: a w tym c wyszla 1/ 5 to chyba dobrze nie
2 lut 21:28
Lucy: Dobrze pracusiu-gratuluję
2 lut 21:32