2 lut 15:55
Basia:
zbadaj monotoniczność tego ciągu
2 lut 16:02
marta: ale jak? ja jestem humanistą z krwi i kosci
moge prosić o dokładniejsze wskazówki
2 lut 16:10
marta: a to może jest z twierdzenia o trzech ciagach
2 lut 16:12
Basia: to co humanista z krwi i kości robi na studiach technicznych lub ekonomicznych, albo w klasie z
rozszerzonym programem matematyki ?
przede wszystkim napisz porządnie polecenie
obliczyć ? udowodnić, że jest zbieżny (rozbieżny) ? czy jeszcze coś innego ?
2 lut 16:14
marta: humanista próbuje przetrwać
obliczyć granicę
2 lut 16:16
Basia:
nie bardzo z twierdzenia o trzech ciągach będzie chciało wyjść
z tego, że jest malejący i ograniczony z dołu wynika, że jest zbieżny
a że do zera to chyba najłatwiej udowodnić wprost z definicji zbieżności
intuicyjnie to oczywiste, bo mianownik szybciej dąży do +∞ niż licznik
2 lut 16:18
marta: dzięki
a mogę prosic jeszcze o wyznaczenie funkcji odwrotnej do
y=π−2arctgx
2 lut 16:21
homo sapiens:
Cytat z marty:
... "ja jestem humanistą z krwi i kości" ... i chyba z mózgu?
2 lut 16:27
Basia:
−π < 2arctgx < π
π > − 2arctgx > −π
2π > π−2arctgx > 0
y ∊(0,2π)
2arctgx = π−y
| | π−y | | π | | y | | y | | y | |
x = tg |
| = tg( |
| − |
| ) = ctg( |
| ) = ctg |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
f−1{x} = ctg |
| dla x∊(0,2π) |
| | 2 | |
2 lut 16:39
marta: dzięki
2 lut 16:41