asymptoty
kylo: wyznacz asymptoty funkcji:
8x-1
f(x)= ------------
2-x
2 lut 20:44
kali:
pionowa x = 2
pozioma y = -8
2 lut 20:46
kylo: ale jak to obliczyc?
2 lut 20:50
liki:
Pionowa x= 2 bo 2-x w mianowniku czyli nie może być x= 2
więc asymptota pionowa ( bo dla x = 2 f(x) nie jest określona!
pozioma bo policz lim f(x) = - 8 czyli y= -8 pozioma
x→ ∞
2 lut 21:09
Bogdan:
Można wyznaczyć asymptoty tej funkcji nie wyznaczając granic.
Podana funkcja jest funkcją homograficzną.
8x - 1 -8x + 1 -15
f(x) = ---------- → f(x) = ---------- → f(x) = --------- - 8
-x + 2 x - 2 x - 2
Widzimy, że wektor przesunięcia hiperboli y = -15/x ma współrzędne [2, -8],
czyli asymptota pionowa to x = 2, asymptota pozioma to y = -8
3 lut 01:15
nocek: 
Też tak można!
3 lut 01:18