dawdawdawdawd
karolajn: Wyznacz te wartości parametrów a i b dla których układ równań:
{(a−1)x−2y=b
{4x−(a+1)y=a
Wiem, że W=0 i Wx≠0 lub Wy≠0
Jednak po próbie uporządkowania równania, nie wiem co zrobić. Wychodzi mi ax−x. Jak moge to
uprościć ?
2 lut 15:30
kachamacha: (a−1)x
2 lut 15:32
karolajn: Dla jakiech wartości parametru m(m∊R) układ równań z niewiadomymi x i y jest oznaczony,
nieoznaczony, sprzeczyny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
{x−my=m
{mx−y=2
Obliczyłem W,Wx,Wy, x i y, jednak nie w odpowiedziach jest, że kiedy m= 1 v m=−1 układ jest
sprzeczny. Według moich obliczeń dla m=1 układ jest oznaczony. Mógłby ktoś rozpisać mi tutaj
te obliczenia, zebym mógł znaleźć błąd ?
2 lut 15:55
karolajn: {(a−1)x−2y=b {4x−(a+1)y=a Wiem, że W=0 i Wx≠0 lub Wy≠0
Już mniej więcej to rozgryzłem. Zostało obliczenie dla jakich m W=0, Wx=0, Wy=0. Dla W
obliczyłem (kiedy m=3 lub −3). Jednak nie wiem jak dalej to zrobić. Wx = −ba−b +2a (według
moich obliczeń) ...
2 lut 16:13
karolajn: Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań:
{x−2y=m+4
{2x+y=m−1
należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych ?
2 lut 16:25
karolajn:
2 lut 16:33
karolajn:
2 lut 16:59
karolajn:
2 lut 17:14
karolajn:
2 lut 18:06
karolajn:
2 lut 18:24