Prosze o pisemne rozwiązanie
LUCEK: Za pierwszy kilometr jazdy taksówką trzeba zapłacić 5 zł a za każdy nastepny−2zł.Ile co
najwyżej kilometrów można przejechać taksówką za 20zł

2 lut 15:24
Olka: już pomagam
2 lut 15:32
kachamacha: 5+2x=20
2x=15
x=7,5
a więc 7
2 lut 15:33
kachamacha: 7+1=8
2 lut 15:33
Olka: 20 zł − 5zł= 15zł
15 :2 = 7.5 km
7.5 km +1 km = 8.5
odp najwyżej można przejechać 8.5 km
2 lut 15:34
Olka: lub 8 jeżeli musisz podać w l.całk.
2 lut 15:35
kachamacha: tę połowkę chyba trzeba odrzucić bo płaci za każdy rozpoczety km i tu wtedy wchodziłby 9
kilometr
2 lut 15:35
Olka: raczej 8, LUCEK znasz odp?
2 lut 15:36
LUCEK: ma wyjść 8,5 km
2 lut 18:12