funkcja
Olka: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=2x2. Przez początek układu współrzędnych P poprowadzono
prostą przecinającą wykres tej funkcji w punkcie A, różnym od początku układu. Wyznacz zbiór
środków odcinków OA, gdy zostaną narysowane wszystkie proste o podanej własności.
Ja nie wiem za co się pierwsze zabrać... dla mnie to zadanie jest niezrozumiałe, dlatego liczę
na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.
2 lut 15:23
Olka: nikt nie potrafi mi w tym zadaniu pomóc?
2 lut 15:47
Bizon: Współrzędne punktu A to (x1, 2x12)
Środek odcinka to punkt S o współrzędnych (x1/2, x12)
Zbiór wszystkich środków określa funkacja f(x)= ....
2 lut 15:55
Basia:
to będą odcinki PA
P(0,0)
A należy do paraboli y=2x
2 czyli A(x
0,2x
02)
środek odcinka AP np.S ma współrzędne
| | x0+0 | | 2x02+0 | | x0 | |
S( |
| , |
| ) = ( |
| , x02) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd
y = x
02
x
0 = 2x
y = (2x)
2
y=4x
2
środki tych odcinków utworzą parabolę y = 4x
2
2 lut 15:55