trygonometria
raczek: wyznacz kat alfa taki ze:
| | 1 | |
sinα = |
| , α∊(360o;450o) |
| | 2 | |
Jak to ugryźć?
2 lut 15:05
kachamacha: jestes w I ćwiatrce
więc α=30o
2 lut 15:07
raczek: a mogłabyś napisać pełne obliczenia? to a = 30 to jest błędy wynik (podałas ile wynosi sinus) a
nie całość alfy i jak to obliczyc?
2 lut 15:11
kachamacha: nie ma obliczen
ty podałes ile wynosi sin
2 lut 15:16
kachamacha: czyli α=390o
2 lut 15:17
raczek: a coś takiego: tgα = −1 ; α∊(360
o; 540
o) i jak możesz to opisz mi krok po kroku jak to
zrobiłaś
2 lut 15:20
kachamacha: a może od 450o do 540o?
2 lut 15:22
raczek: dobrze jest
2 lut 15:23
kachamacha: niestety nie bo w I cwiartce tg jest dodatni więc nie może byc od 360o
2 lut 15:24
raczek: jest to zadanie z podręcznika i jest dokładnie: d)tgα = −1 i α∊(360o; 540o) a wynik to 495
2 lut 15:26
kachamacha: no no−miesci się w drugiej ćwiartce
2 lut 15:28
raczek: więc mogłabyś to rozpisać? nauczyciel jakoś rozpisywał
2 lut 15:30
kachamacha: tgα=−1 to α=135o
bo
tg45o=1
tg45o=−tg(180o−45o)
tgα=−tg(180o−α)
2 lut 15:31
raczek: Możesz jeszcze dokładniej? bo czegoś nie rozumiem −> tg45 to −1 a nie 1:( i jakbys mogła to
podstaw od razu do tego przedziału
2 lut 15:35
kachamacha: przedział powinien byc okreslony tylko w II ćwiartce
2 lut 15:37
kachamacha: a znasz wzory redukcyjne?
2 lut 15:37
raczek: nie, nie miałem ich jeszcze:( dopiero sam wykresy sin cos tg i ctg i nic wiecej
2 lut 15:45
raczek: jestes?
2 lut 15:52
raczek: pomoże ktoś?
2 lut 15:55
raczek: up
2 lut 16:03
raczek: pomocy
2 lut 16:14