fiza
krzysiek2005: W chwili, gdy autobus jadący ruchem jednostajnym z prędkością v1 = 20 m/s przejeŜdŜał
obok stojącego samochodu, samochód ruszył ruchem jednostajnie przyspieszonym z
przyspieszeniem a = 2 m/s w pogoni za autobusem. Kiedy, gdzie i z jaką prędkością
samochód dogoni autobus?
2 lut 15:04
Trivial:

Samochód dogoni autobus, kiedy przejadą taki sam odcinek drogi.
s
1 = s
2.
Funkcje drogi od czasu:
s
1 = v
1t
2v
1t = at
2
at
2 − 2v
1t = 0
t = 0 − nie spełnia warunków zadania
v
2 = at
| | 2v1 | |
v2 = a* |
| = 2v1 − odpowiedź. |
| | a | |
2 lut 15:23
krzysiek2005: dzieki, czyli dobrze zrobilem
2 lut 15:38