mam problema w rozwiazaniu tego bo wychodza mi jakies glupoty
marynarz: rozwiaz uklad rownan metoda przeciwnych wspolczynnikow lub graficzna
x - 2 y + 1 = 0
2 x + y = 0
prosze o pomoc
2 lut 20:44
kali:
przeciwnych współczynników to:
x - 2y +1 =0
2x +y = 0 jak sama nazwa tej metody wskazuje:
mamy mieć przeciwne liczby albo przy x albo przy y (obojetne)
decydujemy ,że przy x to co trzeba zrobić z pierwszym równaniem?
skoro w drugim przy x jest liczba 2 czyli pierwsze pomnożyć przez
przeciwną czyli ..... - 2
więc pierwsze będzie
-2x +4y - 2=0
2x +y = 0
---------------------
= 5y - 2=0 to 5y = 2 to y = 2/5 podstawiamy
do obojetnie którego
i wyliczamy x czyli x - 2*(2/5) +1=0
x = - 1 + 4/5
x = - 1/5
odp; x = -1/5 y = 2/5
sprawdzamy by sie upewnic cz dobre te rozwiązania( zawsze to sprawdź)
czyli - 1/5 - 2*( 2/5 ) + 1 = - 1/5 - 4/5 +1 = -1 +1 =0 czyli
L=P sprawdź drugie i tez powinno sie zgodzić L i P strona
Powodzenia!
2 lut 20:56
marynarz: dzieki
2 lut 21:02
gumiś: OK
2 lut 21:03
gumiś: KALI

tez gumiś!
2 lut 21:03