algebra
Piotr:
policzyc macierz odwrotna
A= [ 1+i 1 ]
1 1−i
2 lut 15:04
maciej: A−1=
1−i (−1)
(−1) 1+i
2 lut 15:22
A: A= [ 1+i 1 ]
1 1−i
z tego wychodzi nam wyznacznik równy A= (1+i) * (1−i ) − 1 =2−1=1
liczymy macierz dopełnień algebraicznych
a11 = (−1)2 * (1−i) = 1−i
a12= (−1)3 * 1= −1
a21= (−1)3 * (1−i) = −1+i
a22= (−1)4 * (1+i) = 1+i
tworzymy macierz AD
I 1−i −1 I
−1+i 1+i
tworzymy macierz transponowaną ( to co jest wierszami staje się kolumnami )
AT
I 1−i −1+i I
−1 1+i
na koniec macierz transponowana mnożymy przez A−1 czyli przez 1
2 lut 15:35