fizyka
krzysiek2005: fizyka:
Samochód wyjechał z bocznej ulicy z prędkością początkową υo= 10 m/s i poruszał się z
przyspieszeniem a = 1 m/s2. Po jakim czasie osiągnie on prędkość υ = 20 m/s i w jakiej
odległości będzie znajdował się wtedy od obserwatora, jeŜeli wiemy, Ŝe obserwator był
oddalony od skrzyŜowania o x0 = 100 m?
ma wyjsc t=10s i s=150m?
2 lut 14:37
krzysiek2005: dobrze?
2 lut 15:39
dero2005:
V = 20
ms
V
0 = 10
ms
S
0 = 100 m
V = V
0 + at
at = V − V
0 = 20 − 10 = 10
t =
101 = 10 s
S = S
0 +
at22 = 100 +
1*1022 = 150 m
2 lut 20:31