Proszę o pomoc
Adusia: Znajdź pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, w którym a5 = 5 i a8 = -1.
Zadanie 2
Znajdź iloraz i pierwszy wyraz ciągu geometrycznego, w którym a4 - a2 = 24 oraz
a2 + a3 = 6.
2 lut 20:34
gumiś: 1/
a5 = a1 +4r
a8 = a1 +7r
czyli a1 +4r= 5
a1 +7r= -1 /* (-1)
to a1 +4r= 5
- a1 - 7r = 1
---------------------
= - 3r = 6
to r= -2
to a1 = 5- 4*(-2) = 5 +8=13
Odp a1 = 13 r= -2
2 lut 20:44
Mickej: zad 1
a8=a5+3r
5+1=3r
r=2 dalej dasz rade
zad 2
a1q3-aq=24
a1q+a1q2=6
2 lut 20:47