zad
Kasia: korzystając z różniczki funkcji uzasadnic dla "małych" x wzór przyblizony
√1+x ln(1+x)=x
2 lut 13:33
maciej: tak jak napisalem rozlozyc na szereg tylora (albo njalepiej na jego szczegolny przypadek −
Maclaurena) wystarcza 2 pierwsze wyrazy
sprobój sama, pomoge
2 lut 13:47
2 lut 13:54
maciej: dobra,
zacznij od obliczenia pochodnej tej funkcji (pamietaj, ze to iloczyn 2 funkcji
2 lut 14:15
Kasia: a no tak
2 lut 14:16
Kasia: | 1 | | 1 | |
| ln(1+x)* |
| +√1+x |
| 2√1+x | | 1+x | |
2 lut 14:20
maciej: postaw * tam gdzie +
i + tam gdzie masz*
bedzie dobrze
2 lut 14:22
Kasia: o sorki pomylka
2 lut 14:22
Kasia: i co teraz z tym zrobic
2 lut 14:23
maciej: szereg maclaurena
f(x)=f(0)+x*f'(0)+x2/2*f''(0)
2 lut 14:25
Kasia: f(0)=12ln1*2?
2 lut 14:27
Kasia: czyli 0?
2 lut 14:27
Kasia: f'(0)=0

pomylka
2 lut 14:28
Kasia: ale f(0) tez 0 ?
2 lut 14:28
maciej: f(0)=0
f'(0)=1
czyli rozwiniecie w szereg daje
0+1*x+x2*(jakas liczba)+x3*(jakas liczba).....
jezeli x jest bardzo male to
x3<<x2<<x
czyli w pierwszym przyblizeniu mozna uwzglednic tylko 2 pierwsze wyrazy
i dostajemy rzadabe przyblizenie dla malych x
2 lut 14:39