yyy rozwiązywanie równań
Pati ;(: pomóżcie bo to na jutro

1. rozwiąż równania
a) x (kwadrat) - 10x + 25 = 0
b) 4x(kwadrat) + 12x + 9 = 0
c) -9x(kwadrat) + 6x - 1=0
d) 9x(kwadrat) = 24x - 16
2 lut 20:31
Pati ;(: 2. rozwiąż równania
a) x(kwadrat) + 4x - 5 = 0
b) -x(kwadrat) + 4x + 21 = 0
c) 2x(kwadrat) + 5x - 12 = 0
d) 3x(kwadrat) + 7x - 20 =0
2 lut 20:35
Asia: ax2 + bx + c = 0
Δ= b2 - 4 a c
- b - √Δ - b + √Δ
x1= ------------- x2= ------------------
2 a 2a
na tej podstawie zrobisz wszystkie przykłady
2 lut 20:39
Mickej: a) z wzoru skróconego mnożenia przechodzisz na postać
(x-5)2=0 z tego wynika ze jedynym rozwiązaniem równania jest x=5 jest to pierwiastek
dwu krotny
b)tutaj to juz trzeba z delty mam nadzieje ze znasz postać trójmianu kwadratowego
Δ=122-144
Δ=0 czyli tylko jeden pierwiastek
x0=-(b/2a)
x0=-3/2 wiec to jest jedyne rozwiązanie
c)znowu wzór skróconego mnożenia
-(3x-1)2=0 wiec rozwiązaniem jest x=1/3
d)znowu wzór skróconego mnożenia który spróbuj znaleźć sama jeśli nie to ja ci wety
pomogę
2 lut 20:40
Lucy: 2)a)
delta=42-4*1*(-5)=16+20=36
pierwiastek z dety=6>0(istnieją dwa pierwiastki rzeczywiste)
-4+6 -4+6
x1=--------------=1 x2=----------= -5
2*1 2*1
2 lut 20:44
Pati ;(: no nie wiem z tym ostatnim. ale to jak można zrobić z trójmianu kw. to może sobie
poradzę ten temat w miarę kumam
2 lut 20:49
Lucy: Delta = 42-4*(-1)*21=100
pierwiastek z dety =10
-4+10 -4-10
x1=----------= -3 x2=---------------=7
2*(-1) 2*(-1)
2 lut 20:50
Lucy: To było 2b)
2 lut 20:52
Pati ;(: jejku co z was za dobrzy ludzie
2 lut 20:53
Lucy: 1d) przenosisz na str lewa:
9x2-24x+16=0
(3x-4)2=0
x=4/3 -pierwiastek dwukrotny
2 lut 20:58
gumiś:
Widzisz? Pati? sami "dobrodzieje"
2 lut 20:59
Lucy: Nie ma sprawy, mam ferie
2 lut 20:59
gumiś:
To pora odpoczywać! .....Pozdrawiam!
2 lut 21:01
Pati ;(: yyyyyy nie wiem co to znaczy pierwiastek dwukrotny
2 lut 21:02
Lucy: 2c)
delta=52-4*2(-12)=121
pierwiastek z delty=11
-5-11 -5+11
x1=------------= -4 x2=---------= 1,5
2*2 2*2
2 lut 21:04
gumiś:
Ze taki sam dwa razy występuje ! czyli dwukrotnie! Wiesz już?
jak masz takie rozwiazania np: x= 2 x= 1 i x=2
to x=2 - dwukrotny! a x= 1 nie!
2 lut 21:05
Pati ;(: aha spoks
2 lut 21:07
Lucy: Wartośc jest ta sama, warto sobie przeczytac, gdy deta =O. Mickej Ci napisał
2 lut 21:08
Lucy: Gumiś masz racje z tym odpoczynkiem, bo w zadaniu o prostopadłościanie zgubiłam ściany:(
Pozdrawiam
2 lut 21:09
Lucy: Mam nadzieje, że poradzisz sobie z resztą?
2 lut 21:13
Pati ;(: 
no raczej
jakby co to jeszcze napiszę
2 lut 21:14
liki:
Lucy! przyznaszże zadanie niezbyt poprawnie sformułowane!
Skad wiedziec o co autorowwi zad. chodziło ?
2 lut 21:16
Lucy: Tak,Pozdrawiam
2 lut 21:20
Mickej: a cukierka dostane

2 lut 21:20
Pati ;(: to nie moja wina tak mam w książce
2 lut 21:20
Pati : może być buziak
2 lut 21:22
Mickej: ja chce cukierka co mi z takiego buziaka
2 lut 21:23
Lucy: Pati, ale to o inne zadanie chodziło!
2 lut 21:25
gumiś: MickeJ DJ! Ferie juz skończone?
Biedronka pofrunęła ? to teraz Pati na topie?
Pozdrawiam!
2 lut 21:27