matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cyklometryczna
Gris:
oblicz arctg(x+2)−arctg(x+1)=π/4 Jak sie za takie cos zabiera? dziekuje
2 lut 13:18
Trivial:
tgα + tgβ
tg(α+β) =
1 − tgα*tgβ
π
arctg(x+2) − arctg(x+1) =
/ tg
4
α = arctg(x+2), tgα = x+2 β = −arctg(x+1), tgβ = −(x+1)
x+2 + [−(x+1)]
π
= tg(
)
1 − (x+2)*[−(x+1)]
4
1
= 1 / * (1 + x
2
+3x+2)
1 + x
2
+3x+2
1 = 1 + x
2
+3x+2 x
2
+ 3x + 2 = 0 Δ = 9 − 8 = 1;
√
Δ
= 1. x
1
= −2, x
2
= −1.
2 lut 14:57