problem z teorią, równania wielomianowe
Alicja: Dla jakich wartości parametru a pierwiastki x1,x2,x3 równania x3−x2+ax−15=0 spełniają
warunki:x2=x1+2 i x3=x1+4? znajdź wszystkie pierwiastki tego równania.
pytanie brzmi, skąd x1+x2+x3=9? chodzi mi o ten warunek, bo zadanie mam rozwiązane. bez tego
warunku zadanie jest praktycznie nie rozwiązywalne, a na pewno zajmie o wiele więcej czasu,
nie wiem, czy to jakieś wzory viet'a, czy co. Mam rozwiązane 2 takie zadania i w obu
zauważyłam zależność x1+x2+x3=−liczba przy x2.
Proszę o pomoc.
2 lut 10:59
bart: pierwiastkami sa dzielniki 15
1,3,5,15 i ich odwrotnosci
pasuje: x
2=3 x
1=1 x
3=5
1−1+a−15=0
a=15
2 lut 11:12
Alicja: to jest rozwiązanie, poza tym nieprawidłowe, a nie o to prosiłam

rozkmińcie to:
x1,x2,x3 − pierwiastki }
x2=x1+2, x3=x1+4 }> to są warunki
x1+x2+x3=(((9))) <−−−−skąd wzięła się ta dziewiątka }
x1x2x3=15
x1+x2+2+x1+4=9
3x1=3
x1=1
x2=3
x3=5
a=3+15+5=23
podejrzewam, że to są jakieś rozszerzone wzory viet'a ale nie było mnie na tej lekcji i nie
rozumiem
2 lut 12:07
2 lut 12:17