Pochodna złożona
pawel:
e−2x sin3x
Czy ktoś się podejmie? Bo jakoś mi się już wszystko miesza...
2 lut 00:54
kachamacha: liczę
2 lut 00:56
pawel: najlepiej jak by to było krok po kroku żeby mnie oświeciło
2 lut 00:57
kachamacha: f'=(e−2x)'sin3x+e−2x(sin3x)'=
2 lut 00:57
kachamacha: =e−2x*(−2)sin3x+e−2xcos3x*3=
2 lut 00:58
kachamacha: =−2e−2xsin3x+3e−2xcos3x
2 lut 00:59
pawel: w potedze liczby e nic sie nie zmienia? zostaje ...e
−2x
2 lut 01:07
kachamacha: tak
i dalej jest pochodna funkcji wewnętrznej (−2x) która wynosi −2
2 lut 01:10
pawel: Czyli =−2e−2xsin3x+3e−2xcos3x jest ostatecznym wynikiem tak?
2 lut 01:17
kachamacha: tak
2 lut 01:18
pawel: dzieki wielkie juz czaje powoli
2 lut 01:21
kachamacha:
2 lut 01:22