PRzekształcenie rownania
kati: Witam.
mam problem z rozbiciem rownania:
x(x2−1)−2(x+1) zeby wyszlo (x+1)2(x−2) prosze o pomoc:(
1 lut 23:45
Konrad: x(x2−1)−2(x+1)=x(x+1)(x−1)−2(x+1)
(x+1)[x(x−1)−2]
(x+1)(x2−x−2) − liczysz delte i do postaci iloczynowej
(x+1)2(x−1)
1 lut 23:47
Mila: x(x−1)(x+1)−2(x+1)
1 lut 23:47
kachamacha: x(x−1)(x+1)−2(x+1)=(x+1)[x(x−1)−2]=(x+1)(x2−x−2)=
1 lut 23:48
kachamacha: i dalej rozbić drugi nawias z Δ i pierwiastków
1 lut 23:48
kati: dziekuję bardzo! Już rozumiem
2 lut 00:08
kachamacha:
2 lut 00:09