monotoniczność i ekstremum
asik: monotoniczność i ekstrema funkcji
1 lut 22:23
kachamacha: f=x2+2x−2
1 lut 22:26
kachamacha: f'=2x−4x−1
f'=0
2x−4x−1=0
1 lut 22:27
1 lut 22:28
kachamacha: 2x2−4=0
x2−2=0
(x−√2)(x+√2)=0
x=√2 x=−√2
1 lut 22:29
kachamacha: jezuuuuuuuuuuu błąd
zamiast potęgi −1 powinno być −3
1 lut 22:32
kachamacha: | | 4 | |
czyli f'=2x−4x−3=2x− |
| |
| | x3 | |
1 lut 22:33
Grześ: fajnie policzyłeś pochodną.. brawo D

:
f=x
2+2x
−2
f'=2x−4x
−3
x≠0
2x
4−4=0
2(x
4−2)=0
2(x
2−
√2)(x
2+
√2)=0
2(x−
4√2)(x+
4√2)(x
2+
√2)=0
x=
4√2 lub x=−
4√2
1 lut 22:34
kachamacha: przyrównujemy do 0
2x4−4=0
x4−2=0
(x2−√2)(x2+√2)=0
1 lut 22:34