Bobas
Robert: Dziedzina, przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
1. f(x) =
√−x2+2x+8
2. f(x) = xlnx
3. f(x) = 5x
7−7x
5 tu by problemu nie było tylko te potęgi...
4. f(x) = x
2 e
x2
5 f(x) = x e
x
zostało mi kilka zadań których nie umiem, proszę no wiecie o co...
Robert: nikt nic nie pomoże ?
2) f(x) xlnx
f'(x)=0⇔lnx+1⇒lnx=−1
lnx=lne
−1
ekstremum w x=e
−1 dobrze ?
5)f(x)=xe
x
f'(x)=e
x+xe
x=(1+x)e
x e
x≥0
f'(x)=0⇔1+x=0⇔x=−1
f'(x)≥0⇔1+x≥⇔x∊ (−1,
∞)↗ funk. rożnie
f'(x)≤0⇔1+x≤0⇔x∊(−
∞, −1)↘ funk. maleje
x=−1 min. lokalne
nie wiem czy dobrze ? Może ktoś jednak da rady policzyć te pozostałe trzy przykłady ?