Równania prostych
Znajdź: Znajdź równania prostych prostopadłych do prostych o równaniu : x−y−1=0 ,w których odległóść
od początku układu współrz . wynosi 3√2
1 lut 22:06
Bizon: x−y−1=0 y=x−1 ... jest więc to prosta o współczynnniku kierunkowym równym 1(nachylona do Ox
pod kątem 45o.
Proste prostopadłe będą miały współczynnik kierunkowy −1 i będą przechodziły przez:
A(3,3) B(−3.−3) czyli: l1: y−3=−(x−3) ⇒ y=−x+6
l2: y+3=−(x+3) ⇒ y=−x−6
(współrzędne punktów policzysz wykorzystując wzór na odległość dwóch punktów)
1 lut 22:42