Chciałbym prosić o wskazówki do pewnego zadania... myślę nad przekształceniem, ale tego typu
zadania jeszcze nie praktykowałem:
Zad.
Wyznacz wzór funkcji f określonej dla x≠0, spełniająca warunek:
| 1 | ||
f(x)+3f( | )=2x | |
| x |
Proszę tylko o podpowiedź
| 1 | ||
f(x) + 3 * f( | ) = 2x | |
| x |
| 1 | 2 | 1 | 2 | |||||
f( | ) + 3f(x) = | ⇒ f( | ) = | − 3f(x) | ||||
| x | x | x | x |
| 6 | ||
f(x) + | − 9f(x) = 2x | |
| x |
| 6 | ||
8f(x) = | − 2x | |
| x |
| 3 | 1 | 3 − x2 | ||||
f(x) = | − | x = | ||||
| 4x | 4 | 4x |
| 3 − x2 | ||
f(x) = | ||
| 4x |

Nie byłem pewny czy mogę sobie zrobić odwrotność.. a więc dobrym tropem szedłem 

Masz z może pod reką takie zadanka

| 1 | ||
jeśli f(x) = | . | |
| x − 1 |