zadanie z fizyki, ruch
proszę o pomoc: Pociąg o masie 1000t napędzany jest siłą ciągu silnika = 3*10
5 N. Podczas ruchu siła tarcia
| | 5 | |
stanowi |
| ciężaru pociągu. Jaka będzie szybkość pociągu po przebyciu 1km? Ile czasu |
| | 1000 | |
zajmie mu jazda po tej drodze? Przyjmij, że g + 10 m/s
2
1 lut 21:19
proszę o pomoc: Pociąg o masie 1000t napędzany jest siłą ciągu silnika = 3*10
5 N. Podczas ruchu siła tarcia
| | 5 | |
stanowi |
| ciężaru pociągu. Jaka będzie szybkość pociągu po przebyciu 1km? Ile czasu |
| | 1000 | |
zajmie mu jazda po tej drodze? Przyjmij, ze g = 10 m/s
2
1 lut 21:35
bart: F=am
wyliczasz z tego a
V=at
podstaw pod t i masz V
1 lut 21:39
proszę o pomoc: | | 5 | |
dlaczego siła tarcia jest ze znakiem dodatnim i dlaczego |
| przemnożone jest przez siłę |
| | 1000 | |
ciągu silnika a nie przez ciężar pociągu?
1 lut 21:56
bart: kurcze, racja
2 lut 10:36