Kąt obrotu
raczek: Jak narysować kąt obrotu α = −790o
1 lut 21:03
kachamacha: −70o
1 lut 21:12
Kempes: a nie trzeba by czasem narysować pełnego okręgu i na nim zaznaczyć −70
1 lut 21:15
Kempes: a nie trzeba by czasem narysować pełnego okręgu i na nim zaznaczyć −70
1 lut 21:15
kachamacha: w układzie współrzędnych
zaczynamy od dodatniej osi OX i idziemy w kierunku wskazówek zegara
1 lut 21:19
kachamacha: kąt będie się mieścił w IV ćwiartce
1 lut 21:19
bart:

nie?
1 lut 21:23
raczek: możecie to narysować?
bo wiem że: −3*360 + 290
1 lut 21:24
raczek: cos chyba zle narysowałeś
1 lut 21:28
ICSP: dobrze narysował.
1 lut 21:28
kachamacha:
popieram bart
1 lut 21:29
bart: ej ej

co ja co, ale w wykresach to ja jestem miszcz
1 lut 21:29
raczek: dlaczego tak?
1 lut 21:29
ICSP: skoro masz MINUS 790 stopni to znaczy ze cofasz sie
1 lut 21:31
raczek: a mógłbyś pełen obrót narysować? łącznie z tym −790?
1 lut 21:32
kachamacha: no ba
bart
1 lut 21:32
raczek:

Do tego doszedłem i nie wiem co dalej:(
1 lut 21:37
kachamacha: jezu co to?
1 lut 21:38
raczek: α = −790o = −3*360o + 290o Tak tłumaczył Pan na lekcji
1 lut 21:39
kachamacha: tyle że musisz pamiętać że nie chodzi yu o kąt 290o tylko o −70o
1 lut 21:41
kachamacha: i jesli jest kąt na minusie to napewno idziesz w kierunku zgodnym z zegarem
1 lut 21:42
raczek: Dlaczego − 70?
1 lut 21:42
kachamacha: rysujesz −360o i znów −360o i dochodzisz do −70o
1 lut 21:44
raczek: czyli to co narysowałem jest bez sensu?
1 lut 21:46
kachamacha: no tak trochę fantazyjnie
1 lut 21:47
raczek:

Nie dobrze jest jeszcze raz:
Narysowałem 1080 i cofam się o 290
Tak chyba może być, prawda? Co prawda ten Pan którego mam nie umie tego wytłumaczyć
1 lut 21:49
kachamacha: ale tu chodzi o tę pozostałość czyli −70o
1 lut 21:50
raczek: a nie trzeba narysować −790?
1 lut 21:52
raczek: Dobra już rozumiem: to teraz możesz podać jakich przykład dla ćwiczeń?
1 lut 21:55
raczek:

Odnośnie tamtego to:
czerwone − o tyle sie cofamy
niebieski lub zielony − który wybrać? bo oba 70
o?
1 lut 21:57
raczek: jest ktoś tam

?
1 lut 22:02
bart: ja jebe. −790o=2*(−360o)−70o i zaznaczasz samo −70o
2 lut 10:37