MACIERZ
Piotr student: Macierz
Piotr student: Prosze obliczyć wyznacznik macierzy
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I
I7 2 1 4I
I0 4 0 1I
31 sty 20:54Bogdan:
−60
31 sty 21:00Piotr student: POMÓZ
31 sty 22:01think: od pierwszego wiersza odejmij podwojoną wartość wiersza czwartego:
|0 −3 0 0|
|8 3 4 5|
|7 2 1 4|
|0 4 0 1|
teraz rozwinięcie Laplace'a
.. |8 4 5|
−(−3)* |7 1 4|
.. |0 0 1|
wyznacznik 3x3 chyba już potrafisz policzyć?
31 sty 22:09Karol: musisz to zrobić rozwinieciem bodajże la Place'a czy jakoś tak czyli
wybierasz sobie najlepiej
ten wiersz albo tą kolumnę gdzie masz najwięciej zer ( bo tak będzie najłatwiej) i robisz
sobie tak:
5*(1)3* |845| + 2*(−1)4* |834| = i juz wiesz
|714| |721|
|001| |040|
31 sty 22:11Piotr student:
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I I8 3 4I I0 0 2I
I7 2 1 4I = 2*(−1)1+4 I7 2 1I + 4*(−1)4+2 I8 4 5I=
I0 4 0 1I I0 4 0I I7 1 4I
I8 3 4I I0 0 2I
=−2 I7 2 1I + 4I8 4 5I =
I0 4 0I I7 1 4I
31 sty 22:17Piotr student: ciąg dalszy
I8 3 4I 8 3
I7 2 1I 7 2 = 84−32= 52
I0 4 0I 0 4
I0 0 2I 0 0
I8 4 5I 8 4 = 16−56= − 40
I7 1 4I 7 1
−2*52−(40)=−104+40=− 64
prosze o sprawdzenie błędów
31 sty 22:28Piotr student: Prosze o sprawdzenie bo wynik mi nie wychodzi
1 lut 10:15think: Piotr zasadniczy na samym początku skąd Ci się wzięło 2 i 4 nie ma żadnego
wiersza ani
kolumny z takimi dwoma elementami i dwoma zerami.
przykładowo:
rozwinięci Laplace'a względem pierwszego wiersza:
|0 5 0 2|
|8 3 4 5| |3 4 5| |8 4 5| |8 3 5|
|7 2 1 4| =0*(−1)1+1|2 1 4| + 5*(−1)1+2|7 1 4| + 0*(−1)1+3|7 2 4|
|0 4 0 1| |4 0 1| |0 0 1| |0 4 1|
|8 3 4|
+2*(−1)1 + 4|7 2 1|
|0 4 0|
1 lut 10:31think:
w1 = [0, 5, 0, 2]
w4 = [0, 4, 0, 1]
nowy wiersz pierwszy to
w1 := [0, 5, 0, 2] − 2[0, 4, 0, 1] = [0, −3, 0, 0]
Mamy wiersz aż z trzema zerami i super teraz można względem tego wiersza rozwinięcie Laplace'a
w celu obliczenia wyznacznika:
−3*(−1)1+2*wyznacznik z tego co jest poza szarą obwódką na rysunku
1 lut 10:47 AS: A nie łatwiej przez redukcję rzędu macierzy
| 8 4 5 | | 8 3 4 |
0* | ... | − 5*| 7 1 4 | + 0* |...| − 2*| 7 2 1 |
| 0 0 1 | | 0 4 0 |
Teraz łatwo wyliczyć wyznaczniki rzędu trzeciego.
1 lut 10:56Piotr student: PROSZE O ZROBIENIE MOJA METODĄ
1 lut 14:07Piotr student: PROSZE O POMOC W ZROBIENIU ZADANIA NIE ROZUMIEM JAK ZROBIĆ A WYNIK MI
NIE WYCHODZI

1 lut 20:36Piotr student: PROSZE O JASNE WYTŁUMCZENIE ZADANIA, NAPRAWDE TEGO INACZEJ NIE UMIEM
ROZWIAZAC PRÓBOWAŁE JUZ
WIELE RAZY, DLA MNIE TO TRUDNE A DLA KOGOŚ KTO TO POTRAFI TO PROSTE
1 lut 20:41Piotr student: BĘDE WDZIĘCZNY I JAK BEDE UMIAŁ TO POMOGE
1 lut 20:44
1 lut 20:53
jo: W jaki sposób więc masz znaleźć wyznacznik...?
1 lut 21:45
jo: Czego tutaj nie rozumiesz?
1 lut 21:46
Gustlik: Najlepiej zrób jak najwięcej zer w którejś z kolumn, a potem rozwinięcie Laplace'a, np. tak:
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I
I7 2 1 4I w3*4
I0 4 0 1I
=
I 0 5 0 2 I
I 8 3 4 5 I
I28 8 4 20I w3−w2
I 0 4 0 1 I
=
I 0 5 0 2 I
I 8 3 4 5 I
I20 5 0 15I
I 0 4 0 1 I
I zrób rozwinięcie Laplace'a względem 3 kolumny − masz tam 3 razy 0 i raz 4.
2 lut 02:15
Gustlik: Errata:
I0 5 0 2I
I8 3 4 5I
I7 2 1 4I w3*4
I0 4 0 1I
=
I 0 5 0 2 I
I 8 3 4 5 I
I28 8 4 16I w3−w2
I 0 4 0 1 I
=
I 0 5 0 2 I
I 8 3 4 5 I
I20 5 0 11I
I 0 4 0 1 I
Dalej rób, tak jak napisałem.
2 lut 02:17
2 lut 10:16
Gustlik: No ale to nie jest problem podzielić wyznacznik przez 4, moim zdaniem sposób dobry. Pozdrawiam.
3 lut 01:12