Ciąg geometryczny.
Humanistka: | | 1 | |
Drugi wyraz ciągu geometrycznego wynosi |
| a wyraz szósty tego ciągu wynosi 8. Oblicz sumę |
| | 2 | |
9 początkowych wyrazów tego ciągu.
Jak obliczyć q
1 lut 20:49
kachamacha: a2=12 =a1*q
a6=8 = a1*q5
układ dwóch równań
1 lut 21:01
kachamacha: wyznaczam z pierwszego a1
a1=12q
1 lut 21:03
Kempes: a3=a2*q
a4=a2*q*q i tak dalej.
Więc a6=a2*q4
q4=a8/a2
q4=16
więc q=2
no i dalej wzorem na sumę
1 lut 21:03
kachamacha: 8=12q*q5
1 lut 21:03
kachamacha: q4=16
q=2 lub q=−2
1 lut 21:04
Humanistka: dlaczego q
4= 16 mi wychodzi, że to 4
1 lut 21:16
Humanistka:
1 lut 21:35
Humanistka: ..
1 lut 21:50
kachamacha: 24=16
(−2)4=16
1 lut 21:51
Humanistka: ok nie załapałam od razu
1 lut 21:54