matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg Geometryczny
Allo:
Mógłby ktoś : Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego an o wyrazach dodatnich w którym a
2
= 9 a
4
=2 i 1/4.
1 lut 20:43
Eta:
a
4
= q
2
a
2
q>0
9
q
2
=
= 9*
4
9
= 4
9
4
a
2
9
q= 2 , a
1
=
=
q
2
q
10
−1
S
10
= a
1
*
=.......
q−1
1 lut 23:22