| 27 | 81 | |||
Dwa środkowe wyrazy ciągu geometrycznego mającego 10 wyrazów wynoszą | i | . | ||
| 4 | 16 |
| 3 | ||
Wyszło mi, że q= | a a1= 64 dobrze? | |
| 4 |
| a6 | 81 | 4 | ||||
q= | = | * | ||||
| a5 | 16 | 27 |
| 3 | ||
czyli q= | ||
| 4 |
| 27 | |
=a1*(34)4 | |
| 4 |
| 27 | 81 | ||
=a1* | |||
| 4 | 256 |
| 27 | ||
a5 = | ||
| 4 |
| 81 | ||
a6 = | ||
| 16 |
| a6 | 81 | 4 | 3 | |||||
q = | = | * | = | . | ||||
| a5 | 16 | 27 | 4 |
| 27 | 81 | |||
a5 = a1 * q 4 ⇔ | = a1 * | ⇔ 64 = 3a1 ⇔ a1 = ... dokoncz | ||
| 4 | 256 |
| 27 | 256 | |||
a1= | * | |||
| 4 | 81 |
| 64 | ||
a1= | ||
| 3 |