Trygonometria
voltage: Proszę o podpowiedź do takiego równania:
| | π | |
tg22x+2√3tg2x+3+ctg2(4x+ |
| )=0 |
| | 6 | |
1 lut 20:28
voltage: UP
1 lut 20:44
Eta:
Myślę,że tak:
| | tgα*tgβ | |
2o zastosuj wzór tg(α+β)= |
|
|
| | 1 −tgα*tgβ | |
dla α= 4x i β=
π6
3
o zamień tg4x na tg2x
4
o po uporządkowaniu równania, podstaw za tg2x= t
powodzenia ...........
1 lut 20:53
voltage: Dzięki
1 lut 21:02
voltage: Jeszcze jedno pytanie, chodzi o wzór tg(α+β):
| | tgα+tgβ | |
W tym równaniu to jest tg2(α+β), czy to będzie tak− tg2(α+β)=( |
| )2 |
| | 1−tgαtgβ | |
1 lut 21:11
voltage: Raise
1 lut 21:23
voltage: Reraise
1 lut 22:14
Eta:
tak

tylko jeszcze pamiętaj,że odwróciłeś ctg
1 lut 22:16
voltage: Muszę się przyznać, że pamiętałem o tym

Jeszcze raz dzięki
1 lut 22:24